top of page
IMG_0257.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések

Az összes gyakori kérdés, amely a mikrocement rendszereket illeti. Üdvözöljük a designbeton kreatív, látványos és páratlan világában!

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi az a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement és ezekt a megnevezések mind ugyanazt takarják?

Mikrocement, designbeton, dekorbeton, glettbeton, betonglett – válassza azt az elnevezést, amely Önnek a legjobban tetszik. Mondjunk még jobbat? Nem csak az anyag elnevezése testreszabható, hanem annak alkalmazása, színe és struktúrája is!

A piacon többféle technológiával készülnek látszóbeton felületek, léteznek hagyományos zsaluzattal készült vízszintes vagy függőleges látszóbeton felületek, melyek struktúráját a zsaluzat adja. A technológiai felkészültség okán ezek drága, bonyolult és időigényes rendszerek.

 

Az előzőektől eltérően Microbond mikrocement rendszer glett technikával kerül felvitelre az alapfelületre, nem igényel zsaluzatot, munkaerő- illetve szerszámigénye, ezzel együtt az árfekvése jóval kedvezőbb. A Microbond designbeton rendszer alkalmazása az egyszerűségét tekintve közelebb áll a festéshez, mint a betonozáshoz.

 

A zsaluzott rendszerek rétegvastagsága minimum 50 mm, a Microbond glettbeton rendszer azonban 1-2 mm, így olyan helyeken is alkalmazható, ahol vastagabb rétegrend nem fér el.

 

2. Mi a műgyanta és a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement közötti különbség?

 

 

3. Milyen struktúrát fogok látni? Milyen a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement mintája, struktúrája?

A struktúrát alapvetően a kivitelezést végző szakember kézügyessége, technikája adja meg. Kivitelezéseink során a leggyakrabban választott struktúrák a modern felhős, legyezőmintás, és a plasztermintás.

Járófelületek esetén a technológiai korlátok miatt csak a modern felhős sík-sima felületeket tudjuk szakszerűen kivitelezni.

 

Plasztermintás mikrocement struktúra

 

 

Legyezőmintás mikrocement struktúra

 

 

 

Sík-sima, homogén struktúra

 

4. Milyen színekben elérhető a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement?

Szinte bármilyen színre meg tudjuk színezni a mikrocement bevonatot.

A glettbeton fehér- illetve szürkecementből készül, így a két alapszín a törtfehér és cementszürke.

 

Az alapszíneken túl bármilyen színárnyalat választható, ehhez csupán a választott RAL színkódot kell kiválasztania. A szín kikeverése az általunk biztosított színadalékkal a helyszíni kivitelezés során történik. Fontos! Ahogyan az összes, különböző anyag másként színeződik, úgy a beton színe is eltérhet, hiába alkalmazzuk ugyanazt a színkódot.

A cementbevonatok színárnyalata a fém- vagy fafelületektől eltérően színezhető, halványabb tónusok jönnek létre. Amennyiben meglévő fa vagy csempefelületeihez szeretne ugyanolyan RAL színárnyalatot elérni, úgy az eredmény nem lesz színazonos, ilyen esetekben más színárnyalat választását javasoljuk.

 

 

5. Mennyire karcolódik, mennyire sérülékeny a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement?

A Microbond rendszer ellenállóképességét az alapfelület nyomószilárdsága és a kivitelezés során alkalmazott Cerbero lakkréteg/védőréteg adja.

 

Jellemzően kétféle sérülést tapasztalunk munkáink során: mechanikai és vegyi anyagok okozta sérülések.

 

Mechanikai sérülések jellemzően karcolások és leeső tárgyak okozta rongálódások. A Microbond rendszer ellenállóképessége a laminált padló és greslap között helyezkedik el, azonban az alkalmazott védőbevonat kisebb, közepes mechanikai hatások ellen kellő védelmet biztosít.

 

Háztartásban alkalmazott tisztítószerekkel, vegyszerekkel a designbeton felület nem tisztítható, használatuk garanciavesztéssel jár. Webshopunkban a gyártó által javasolt pH semleges tisztítószer is rendelhető (Steinfix 60)

 

A porózus cement bázisú felületek nedvszívását védőlakkal akadályozunk meg. Amennyiben vegyi anyagok okozta sérülésekkel találkozik látszóbeton felületünk, például: olaj, zsír, ecet, mustár, ketchup, vörösbor, kóla, stb., és a szennyeződést 12-24 órán belül eltávolítjuk a designbeton felületről, úgy a Cerbero Sealer vagy Gi.Gi. Sealer védőlakk kellő védelmet biztosít. Védőlakkunkat megrendelheti Webshopunkban.

 

6. Alkalmazható kültéren is a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement?

Igen, alkalmazható. Kültéri kivitelezéseknek ugyanúgy a többi bevonatrendszerhez hasonlóan (pl. csempe, wpc, fa teraszburkolat) vannak korlátai. Az éghajlatváltozás során fellépő hőmérsékletváltozás -10 °C/ +40 °C és a Magyarországon gyakori fagyás-olvadási ciklusok (éjjel fagy, nappal olvad) a legszakszerűbb kivitelezés ellenére is sérülést okozhatnak a felületen. Kültéri munkáink minden esetben magas minőségű felület előkészítést és egyedi tervezést igényelnek.

 

7. Medence mellé alkalmazható-e a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement?

Igen, alkalmazható. Amennyiben a medence kültéri, úgy javasoljuk elolvasni az előző kérdésre adott válaszunkat. Beltéri és kültéri medencék tervezésekor javasoljuk, hogy már a tervezési folyamat legelején keressenek fel minket, hogy a bevonatrendszerünknek megfelelő fogadófelület készülhessen el.

 

8. Járófelületek esetén mennyire csúszik a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement?

A mikrocement alapja egy ipari javítóhabarcs, melynek csúszásmentességi osztályozása A1, azaz megfelel a felülettel szemben támasztott csúszásmentességi követelményeknek. A csúszásmentességért a keverékben használt kvarchomok felel.

 

9. Mennyi a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement élettartama?

A glettbeton élettartamát sok tényező befolyásolja. A homlokzati felületek (fal, konyha hátfal, recepciós- vagy konyhapultok) élettartama lényegesen hosszabb, mint a forgalomnak kitett járófelületek, mint például lépcső vagy padló. A beltérben használatos burkolati anyagok közül a designbeton élettartama a laminált padlóhoz hasonlítható.

 

10. Milyen vastag az egész a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement rendszer?

1-3 mm.

 

11. Alkalmas-e a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement konyhapultot készítésére?

Igen.

 

12. Ha vörösbor kerül a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement felületre, nem fog nyomot hagyni?

A haváriahelyzet elhárítására 12-24 óránk van. Az alkalmazott védőlakk megfelelő ellenállóságot biztosít a felületnek. 

 

13. Jelenleg csempe burkolat van a falon, rá lehet dolgozni design Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement bevonatot bontás nélkül?

Igen, amennyiben a csempe burkolat tapadása megfelelő. Ennek megállapítása partvisnyél technikával történik, amennyiben egy lapnál nem megfelelő a ragasztás, az egész bevonatot javasoljuk eltávolítani.

 

14. Padlón járólap van, muszáj felszedni ha a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement bevonatot szeretnénk?

Nem, nem minden esetben. Megfelelő tapadó- és nyomószilárdság esetén a felületet gyémántcsiszoljuk, majd a fugaközöket padlókiegyenlítővel síkba hozzuk. Erre elkészíthető a kívánság szerinti bevonat.

 

15. Kandallóra lehet kenni, bírja a hőt a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement felület?

Igen és ajánljuk is! Széleskörű referenciákkal rendelkezünk a glettbeton kandallókat illetően. Kérjük, tekintse meg az elérhető színeket és struktúrákat.

 

16. Kertben van egy fal, amit szeretnénk Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement hatásúra elkészíteni, lehetséges?

Amennyiben a fal egybefüggő zsaluzattal készült, úgy nincs akadálya. Ha zsalukőfalról van szó, úgy nem javasoljuk a Microbond rendszer alkalmazását. Ha bizonytalan, kérjük, olvassa el a betonfelületek kültéri alkalmazhatóságával kapcsolatos válaszunkat vagy keresse fel kollégáinkat!

 

17. Mennyi idő alatt készül el a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement padló és fal?

5-10 munkanap.

 

A 2-4 réteg glettelés és a 2-4 réteg lakkozás jellemzően 1-2 hét alatt készül el a rétegek közti 24 órás száradási időkkel.

Fontos! A kivitelezés során teljes járásmentes felület szükséges, semmilyen szakmunka párhuzamosan nem végezhető az adott helyiségben. Például: fürdőszoba bevonatolása esetében villanyszerelési, csőszerelési, festési munkálatok végzése nem lehetséges. A munkaközi felület sérülékeny, javítása idő- és költségigényes.

 

18. A meglévő beton padló repedezett, ennek ellenére is fel lehet vinni rá a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement?

Igen, de nem minden esetben.

Repedések esetén az első lépés a hibák feltárása, azok egyik oka a dilatációk, szélső dilatációs szalagok hiánya, nem megfelelősége. Másik oka lehet az épület mozgásából adódó statikus repedés. Téli kivitelezések során előfordulnak padlófűtés bekapcsolása után kialakult estrich repedések, ezért a bevonatolási folyamat megkezdése előtt két ciklus fűtés szükséges.

 

19. Csak szakember tud a Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement rendszerrel dolgozni vagy én is meg tudom csinálni?

Az Ecobeton által gyártott Microbond designbeton rendszerek elsősorban professzionális kivitelezőknek készülnek. Azonban, ha Ön megfelelő és naprakész glettelési, festési és restaurációs gyakorlattal rendelkezik, úgy bele lehet vágni az egyéni munkálatokba. A munkálatok megkezdése előtt kérjük ne hagyja ki a tesztfelület készítését. Amennyiben a tesztfelület elkészítése után inkább szakértőkre bízná a munkálatokat, keressen minket bizalommal.

 

20. Javítható-e a sérült Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement bevonat?

Igen, javítható, de a javításnak a többi beltéri burkolat hasonlóan vannak korlátai. Laminált vagy csempeburkolatok esetén javítás nyoma meglászik, mivel az égetési, gyártási színkódok, sorozatok esetenként eltérőek lehetnek. Ahogyan az összes, különböző anyag másként színeződik, úgy a beton színe is eltérhet, hiába alkalmazzuk ugyanazt a színkódot.

Egyes esetekben a helyi javítás nem lehetéges, a komplett felület újrarétegezése szükséges.

 

21. Hogyan kell előkészíteni a felületet Microbond design beton, látszóbeton, glettbeton, mikrocement bevonat bevonat fogadására?

Mint minden építőipari munkánál, úgy a Microbond rendszer kivitelezésénél is kulcsfontosságú a minőségi felületelőkészítés. Fal esetében cementbázisú alapvakolat, padló esetében pedig cementbázisú aljzatkiegyenlítő alkalmazása szükséges. A vízszintes és függőleges felületeknek síknak és simának kell lenniük, fal esetében a festésre előkészített, padló esetén pedig PVC burkolat fogadásának megfelelő állapot a minőségi követelmény.

Amennyiben gipszet tartalmazó alapra hordjuk fel a Microbond rendszert, úgy dupla alapozóval kell ellátni a felületeket a rétegek elválasztásához.

22. Mit kell tudnom a mikrocement rendszer ápolásáról? 

A mikrocement rendszerek tulajdonságairól szóló PDF-et az alábbi gombra kattintva töltheti le. 

mikrocement vs epoxi
plasztermintás mikrocement
legyezőmintás mikrocement
sík-sima homogén mikrocement
Microbond vegyszerállósági  táblázat_24h.png
bottom of page