top of page

Gipszbeton lépcső burkolása

Frissítve: 2023. szept. 3.

A könnyűszerkezetes gipszbeton lépcsők nagy népszerűségnek örvendenek, gyors telepítésük, egyéni igényekre szabhatóságuk (íves, hajlított elemek könnyen kivitelezhetők) és esztétikus kinézetük miatt. A gipszbeton lépcsők sokkal szabályosabbak, mint a kőműves által készített zsaluzott lépcsők, és a telepítéssel járó kosz minimális, gyorsan feltakarítható.


Gipszbeton lépcső burkolata - mire figyeljek oda?


A lépcső gyártása és telepítése előtt már fontos tudnunk, hogy mi lesz a gipszbeton lépcsőnk burkolata. Miért? Ha jó előre tudjuk a lépcső burkolatát, akkor a lépcsőt gyártó cég úgy készíti el a lépcsőt, hogy belekalkulálja a lépcsőfokok burkolatának rétegvastagságát is. Ha az emeleten például 25 mm-es rétegvastagságú burkolat lesz/van, akkor a lépcső utolsó foka összefut a felső szint rétegvastagságával a tervezett burkolattal együtt, elkerülve a küszöböket. A különböző lépcsőburkolatok rétegvastagsára eltér: nem mindegy, hogy egy 4 mm-es Ecobeton dekorbetonnal+előkészítéssel, egy festék rétegvastagságával, 4 cm-es fa burkolattal, esetleg 2,5-3 cm-es kerámia és csemperagasztó rendszerrel kell számolni a szintbe hozásnál.


A burkolat tervezésekor érdemes végiggondolni, hogy milyen lesz a lépcső negatív oldala: ha nem látszó, akkor nincs annyira megkötve a kezünk. Ha a gipszbeton lépcső látszó vagy esetleg egy látványos pengelépcső, érdemes olyan burkolatot választani, aminek homlok- és lépcsőfelülete összhangban van a negatív oldallal.


Természetesen utólag is változtathatunk az eredeti elképzeléseinken, azonban ennek költségvonzata van vagy kompromisszumok elfogadására kényszerülünk. Sokszor találkoztunk már olyan lépcsővel, ahol eredetileg fa burkolatot tervezett az ügyfél, azonban végül mikrocement lépcsőbe szeretett bele. Ez esetben azt a kb. 36 mm-nyi rétegvastagság különbözetből adódó eltérést egy kiegészítő anyaggal szükséges szintbe hozni. Általában ezt egy szálerősített javító és kitöltő anyaggal végezzük, előkészítjük, majd következhetnek az Ecobeton mikrocement rendszer lépései. Fordított esetben, ha alacsony rétegvastagság volt az eredeti tervben, de magasabbra váltunk, akkor pedig burkolatváltó, szegély kialakítása szükséges.


Fontos még, hogy burkolás előtt a korlát felhelyezése szükséges, mivel a korlát telepítése során esztétikai hibák előfordulhatnak. A korlát rögzítéséből származó hibák, repedések korrekciója után elkezdhetjük a lépcső burkolását.


Mikrocement pengelépcső


Dekorbeton gipszbeton lépcsőn


Ha a gipszbeton lépcsőnket mikrocement bevonattal álmodtuk meg, úgy fontos, hogy a felületünk egyenletes, sík sima és a szinteknek megfelelő legyen.


Mi kell a lépcső bevonatának elkészítéséhez?


Előkészítés:

  • alumínium hálós élvédő

  • S1 csemperagasztó (pl. Murexin KGF 65 totálflex S1)

  • lúgálló háló (min. 140 gr-os)

  • polimer alapú diszperziós alapozó (pl. Murexin LF1)

  • hajlaterősítő szalag

Mikrocement rendszer:

  • Ecobeton Ercole habarcs

  • Ecobeton Microbond habarcs

  • Ecobeton Brickcover hidrofobizáló bevonat

  • Ecobeton Cerbero Base

  • Ecobeton Gi.Gi. Sealer bio poliuretán impregnálószer

  • Ecobeton Cerbero Sealer (amennyiben matt hatás elérése a cél)

  • puhafalú glettvas

  • velúrhenger (1-2 db)

  • színezőpaszta, amennyiben a dekorbeton habarcsot színezni szeretnénk


A mikrobeton rendszer lépései az alábbiak:

  1. a felületet alaposan portalanítsuk és polimer alapú diszperziós alapozót hordjunk fel a felületre

  2. az első réteg S1-es habarcsot vigyük fel a felületre, beleágyazva a lúgálló hálót, élvédőt, hajlaterősítőt. Az alapozást ismételjük meg, majd a második réteg S1-es habarcsot hordjuk fel a felületre olyan vastagságban, hogy a háló négyzetrácsossága, hajlaterősítő szélei ne látszódjanak.

  3. Alapozás után a felületre vigyük fel 1 rétegben az Ecobeton Ercole habarcsot. Miután megszáradt, csiszoljuk meg a felületet, majd portalanítsuk.

  4. Alapozás után a felületre vigyük fel 2 rétegben az Ecobeton Microbond habarcsot. A rétegek között csiszolás és portalanítás szükséges.

  5. A száradást követően vigyük fel az Ecobeton Brickcover hidrofobizáló bevonatot.

  6. Vigyük fel a Cerbero Base-t a felületre.

  7. Hordjuk fel a Gi.Gi. Sealer-t a felületre.

  8. Matt végeredmény elérése érdekében Cerbero Sealer finish réteg felvitele javasolt.


Az Ecobeton rendszer kivitelezése sok odafigyelést igényel, de ha a száradási időket, a Technológiai Útmutatónkban leírtakat betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a végeredményünk csodaszép lesz. Az alábbi linken letölthető:


Gipszbeton lépcső


Mennyibe kerül a mikorcement burkolat anyagára, ha saját magunk vagy saját kivitelezővel készítjük?

Az előkészítésre nem tudunk összeget mondani, hiszen ott olyan lépcsőspecifikus tényezőket szükséges figyelembe venni, mint például a szükséges, emelni kívánt rétegvastagság, fal találkozások folyómétere stb. Ha azonban ideális körülményeket feltételezve saccolni kellene, akkor az előkészítés az egyharmadát teszi ki a mikrocement rendszernek.


Tapasztalataink alapján az átlagos lépcső 17-18 lépcsőfokkal, 180 mm-es homlok felülettel, 230 mm-es lépőfelülettel rendelkezik. Egy ilyen lépcső pozitív oldalának bevonatolása kb. 10 -12 m2-nyi felületet tesz ki, melynek ára (betonszürke és cementfehér színekben) 256.745 Ft, de első kivitelezésnél célszerűbb egy nagyobb szettet kiválasztani a leeső anyagmennyiség miatt.


A DIY szett árak a Webshopon megtekinthetők:


Lépcső ötletek


Mi lesz ha elakadunk?

A kivitelezés megkezdése előtt széleskörű tájékoztatást adunk a glettbeton lépcső bevonatolása kapcsán, felhívjuk a legfontosabb pontokra a figyelmet. Telefonon, e-mailben elérhetőek vagyunk, minden kérdésre készséggel válaszolunk:


Dobrocsi Gergely

+36 30 866 4886

















1 012 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page