top of page

Tadelakt vagy mikrocement

Frissítve: 2023. szept. 3.

Hasonló stílusirányzat, egyívású megjelenés, de mégis teljesen különböző anyagrendszerek. Engedd meg, hogy a következőkben bemutassuk a két anyagrendszer közötti különbségeket és hasonlóságokat. .



Anyagösszetétel: A tadelakt egy autentikus Marokkóból eredő vakolási technika, amely mészvakolat és márványpor vagy pigmentek kombinációját tartalmazza. Ez egy természetes anyag, amelyet évszázadok óta használnak a belsőépítészetben és a marokkói építészet legfőbb ismertetőjegyei közé tartozik. A ma ismert mikrocement, designbeton ennél egy technológiailag újabb anyag, mely - márkáktól függően- cement, gipsz, gyanták, polimerek és egyéb adalékanyagok keverékéből készül és a hagyományos cement alapú bevonatok sokoldalú és tartós opciójaként szolgál.



Tadelakt falfelületek
Tadelakt falfelületek



Mikrocement fal
Designbeton fal



Eredet és hagyomány: A tadelakt egy hagyományos vakolási technika, amely Marokkóból származik és több évszázados múlttal rendelkezik. Maga a "tadelakt" szó az arab "dlak" szóból származik, ami azt jelenti, hogy "dörzsölni" vagy "gyúrni". A Tadelaktot hagyományosan a marokkói építészet különféle alkalmazási területein alkalmazzák, különösen hamamokban (hagyományos fürdőházakban) és marokkói palotákban. Vízálló tulajdonságai ideális választásnak bizonyultak azokon a területeken, ahol vízzáró felületek létrehozása volt a cél. Az idő múlásával a Tadelakt Marokkón kívül is egyre népszerűbbé vált és egyedülálló esztétikai, illetve funkcionális tulajdonságai miatt világszerte elterjedt a kortárs építészetben és belsőépítészetben.




Tadelakt falfelület
A tadelakt eredete




A ma használatos mikrocement viszont egy aránylag új anyag, amely Európából származik, és sokoldalúságának és kortárs esztétikájának köszönhetően terjedt el az elmúlt évtizedekben. Virágkorát az ezredforduló óta éli igazán, leginkább a mediterrán országokban (Spanyolország, Görögország, Olaszország) és skandináv területeken terjedt el (Svédország, Finnország, Norvégia) – igaz különböző stílusjegyekkel tarolnak a belsőépítészeti körökben. A mediterrán régióban fehéres, elefántcsontszínű, bézses árnyalatokban pompáznak a fugamentes felületek, míg északon az autentikus szürkés beton hatás az igazán stílusazonos.



Dekorbeton padló
Mikrocement padló


Alkalmazás: A Tadelaktot többnyire 1 vastagabb vagy 2 rétegben alkalmazzák az erre szakosodott mesteremberek. Nem véletlenül nevezik így őket: a tadelakt szakszerű kivitelezése közel sem egyszerű feladat, magas szintű tudást és kézügyességet igényel. A mészkővakolat több rétegben kerül felvitelre a felületre, természetes anyagokkal színezhető, majd egy olívaolajos szappanos folyadék kerül fel a felületre, mely reakcióba lép a mészkő rétegekkel. Ezt követően a marokkói vakolatot speciális kövekkel polírozzák fényesre, selyemfényűre, hogy fényűző, luxus hatást eredményezzen. A mikrocement vékonyabban szükséges felvinni a felületre, korszerű szerszámokkal, segédanyagokkal. Felvitele kétséget kizáróan egyszerűbb, mint a tadelakt rendszereké, de a mikrocement sem mondható feltétlen gyerekjátéknak. Különféle felületekre alkalmazható, mint például beton, csempe vagy fa, így újépítésű és felújítási projektekhez egyaránt alkalmas.


Vízálló tadelakt
Fugamentes


Csempe helyett burkolat
Mikrocement fürdőszoba


Megjelenés és textúra: A Tadelakt egyedi megjelenésű, foltos, nem egyenletes textúrájú, természetes színváltozatokkal. Fényűző, természetes megjelenésű, a polírozásnak köszönhetően a felület enyhe csillogást kap. A felület sok helyen egyenetlen, zárványos, mely természetes hatást kölcsönöz a felületnek. A mikrocementnek viszont modernebb, minimalista esztétikája van. A szín, a textúra és a felület tekintetében ugyanúgy testreszabható, a sima és polírozotttól a texturáltig vagy akár betonszerű megjelenésig. Közös tulajdonság, hogy mindkét felület esetén többféle finish hozható létre: tadelakt felületek esetében a kövekkel történő polírozástól, mikrocement esetén pedig az alkalmazott védőlakk tulajdonságaitól függ.



Fugamentes marokkói vakolat
Marokkói vakolat



Glettbeton pult
Dekorbeton konyhapult


Színek és mintázatok: A Tadelakt a használt - főként természetesen pigmentektől, főként porfesték formájában - függően széles színválasztékot kínál a földes tónusoktól egészen az élénk árnyalatokig. A felhordási és polírozási folyamat miatt szín- és árnyalatbeli eltéréseket is mutathat, jellegzetes és természetes megjelenést kölcsönözve a felületnek. A mikrocement még nagyobb rugalmasságot biztosít a színválaszték tekintetében. Színezhető, hogy megfeleljen az adott színpalettáknak vagy a tervezési preferenciáknak, így a lehetőségek szélesebb skáláját kínálja.



Hamam burkolat
Tadelakt hamam


Lépcső ötletek
Mikrocement lépcső


Vízállóság: A Tadelakt kiváló vízállóságáról ismert, és gyakran használják nedves területeken, például fürdőszobákban, zuhanyzókban és medencékben. Természetes víztaszító képességgel rendelkezik, megfelelő alkalmazással és rendszeres kezeléssel, karbantartással teljesen vízállóvá tehető. A mikrocement különböző impregnálási folyamatokat igényel a kivitelezéskor, hogy ugyanolyan vízállósági szintet érjen el, mint a marokkói féltestvére.


Török fürdő ötletek
Tadelakt török fürdő


Medence burkolat inspiráció
Mikrocement medence



Fenntarthatóság: A Tadelakt környezetbarát anyagnak minősül, mivel természetes összetevőkből, elsősorban mész- és márványporból készül. Folyamatosan lélegző, fugamentes anyag, amely a nedvességet is jól tolerálja, megakadályozva a penész vagy a gombák kialakulását. Mikrocemetből a gyantás verziók nem mondhatók kimondottan környezetbarátnak, de az Ecobeton mikrocement rendszer cementalapú, szintén tartalmaz márványport és bio-polimer anyagokból tevődik össze.



Tadelakt fürdőszoba
Tadelakt fürdőszoba





Mikrocement felület
Mikrocement felület


Karbantartás, érés: Idővel a Tadelakt felületeken gyönyörű patina mintázatok alakulnak ki a zárványoknak és a természetes érésnek köszönhetően, ezáltal fokozva a felület vonzerejét. A Tadelakt rendszeres karbantartást igényel, hogy megőrizze vízállóságát és megjelenését. Előfordulhat, hogy speciális szappant vagy viaszt kell felvinni a védőréteg pótlására, annak fényének megőrzésére. A mikrocement rendszerek esetén is hasonlóan érnek a felületen pompázó zárványok, melyek szintén az idő múlásával válnak karakterisztikussá és adják meg a mikrocement egyediségét. Sok esetben az ügyfelek nem tudják kivárni, hogy beérjen a felület, így egy speciális patina mintázattal már a kivitelezés befejeztével elérhető a kívánt hatás. A két anyag közötti választás során fontos figyelembe venni az olyan tényezőket, mint a kívánt esztétikai szempontok, alkalmazási terület, karbantartási követelmények és a projekt korlátai. Egy professzionális kivitelezővel vagy tervezővel való konzultáció segíthet a megfelelő döntés meghozatalában.


Összességében a Tadelakt organikusabb, texturáltabb és kézművesebb megjelenésű, tükrözve hagyományos eredetét. A kivitelezői profizmus és a hitelesség érzését árasztja. A mikrocement viszont kortárs és testreszabható esztétikát kínál, lehetővé téve az elegáns, zökkenőmentes és polírozott felületet. A Tadelakt és a mikrocement közötti választás a kívánt vizuális stílustól és a tér általános tervezési koncepciójától függ. Tehát mind a Tadelakt, mind a mikrocement egyedi tulajdonságokat és látványt nyújt, de eltérnek egymástól a hagyomány, az alkalmazási technikák, a megjelenés és a vízállóság tekintetében. A kettő közötti választás a személyes preferenciáktól, a projekt követelményeitől és a kívánt esztétikai eredménytől függ. Proseco Holding Dobrocsi Gergely: +36 30 866 4886 beton@proseco.hu www.microbond.hu


218 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page