top of page

Mikrocement, a mostható festékek alternatívája

Frissítve: 2023. szept. 3.

A mikrocement rendszerek egyik legnagyobb előnye az, hogy a felületet záró védőlakk megőrzi a mikrocement időtállóságát és véd a kémiai, illetve mechanikai sérülésekkel szemben. Ez mind szép és jó, de hol is veszik ennek hasznát a gyakorlatban? Összegyűjtöttük azokat a területeket, melyekkel munkánk és az ügyféligények egyeztetése során találkozunk.


Kisgyermekes családok otthona

Azokban a családokban, ahol kisgyermekek vannak, kiemelten fontos szempont a bútorok, textíliák, falfelületek kiválasztásánál, hogy az könnyen tisztítható legyen. Az apró mancsocskák a ház szinte összes felületére potenciális veszélyt jelentenek, azonban kiemelt felületnek számítanak az alábbiak:

  • lépcsőforduló fala: a lépcsőfordulók falain legfőképp zsíros kéznyomos szennyeződések és mechanikai sérülések fordulnak elő.

  • folyosó fala: a folyosó fala hasonlóképp szennyeződik, sérül, mint a lépcsőforduló fala.

  • előszobafal: az előszobafalak főként mechanikai sérüléseknek vannak kitéve, melyek ellen a védőlakk kellő védelmet biztosít.

  • étkező fal: a zsíros szennyeződések, ételmaradékok könnyen, maradéktalanul letörölhetők a felületekről.

  • gyerekszoba: az alkotó tettek színhelye, aminek csak a kreativitás szabhat határt, mellyel a szülők sokszor az alkotás befejeztekor szembesülnek. A különböző színezőeszközök könnyen lemoshatók a felületről, legyen az akár vízfesték, tempera, filctoll vagy ceruza.

Kisgyermekes családok esetén plusz egy érv az Ecobeton mikrocement rendszer VOC-mentessége, mellyel biztosak lehetünk abban, hogy a kisgyermekek nincsenek kitéve a veszélyes anyagok kipárolgásának kockázatának.



Foltok eltávolítása a mikrocement felületről (lila= színesceruza; zöld=zsírkréta; kék=filctoll)



Grafitceruza jelölések eltávolítása radírral a mikrocement felületről



Szépségszalonok

Ahhoz, hogy a szépségszalonokba járókat higiénikus, tiszta és igényes környezet fogadja, tervezéskor időtálló és jól takarítható felületeket szükséges választani már a tervezéskor. Az időtállósági szempontok alapján választott burkolatok ára bizonyára drágább, mint a nem közületi felhasználásra szánt társaik, azonban jobb a felújítás elején egy időtállóbb burkolatot választani, hogy a következő esetleges felújítás ideje minél inkább kitolódjon. De miért is javasoljuk a glettbeton felületeket a szépségszalonok számára?

  • Takaríthatóság: a takaríthatóság leginkább a közületi forgalomnak és a kezelések során használt festékek, lakkok, különböző folyadékok által hagyott foltokra vonatkozik, ez utóbbi nem csupán a padlófelületeket érinti, hanem a falakat vagy akár bútorokat egyaránt. A mikrocement felületek könnyedén takaríthatók Ecobeton Steinfix 60-nal vagy pH semleges tisztítószerekkel.

  • Ellenállóság: a mikrocement felület a speciális védőlakknak köszönhetően ellenáll a közületi forgalomnak. A nagy forgalom nem csupán a padlót érinti, hanem a falakat egyaránt. A váró helyiségben a falakon is számtalanszor előfordul szennyeződés, sérülés.

  • Vízállóság: szépségszalonokban számtalan víznek közvetlenül vagy közvetetten kitett felület található, ahol a vízálló felület nem csupán előny, hanem egy kiemelt szempont a tervezésnél. Fontos továbbá, hogy a közületi forgalomnak kitett felületeket többször takarítják, így a sok felmosásnak, törölgetésnek is ellen kell, hogy álljon a felület.

  • Sokoldalú: a mikrocement felületek sokrétű színezési lehetősége, struktúrája, textúrája testreszabható, hogy illeszkedjen a szalon belsőépítészeti, arculati elemeihez.

  • Higiénikus: A mikrocement a záró bevonatnak köszönhetően nem porózus, ami azt jelenti, hogy ellenáll a penésznek, gombáknak és a baktériumoknak. Így kiváló választás szépségszalonok számára, ahol a tisztaság és a higiénia kiemelten fontos.



Váróterem fala mikrocementből


Társasházi lépcsőházak, folyosók

A társasházi lépcsőházak, folyosók mosható festék alternatívája a mikrocement, ahol könnyen kivédhetők a mechanikai és vegyi sérülések. Hasonló okokból választják ezen helyekre a glettbeton bevonatot, mint a szépségszalonok esetében. A tartósság, ellenállóság, testreszabhatóság a lépcsőházak, folyosók tekintetében is fontos szempont.

Glettbeton fal


Hogyan tisztítsuk a mikrocement felületeket?

A mikrocement tisztítása viszonylag egyszerű, de fontos a megfelelő tisztítószerek és technikák használata, hogy elkerüljük a felület károsodását. Íme néhány általános irányelv a glettbeton felületek tisztításához:

  • Söpörjük le vagy porszívózzuk fel a felületet a laza szennyeződések és törmelék eltávolításához. Használjunk puha sörtéjű kefét vagy mikroszálas kendőt a folteltávolításhoz.

  • A kifejezetten mikrocementhez tervezett semleges tisztítószert (Steinfix 60) vigyük fel a mikroszálas kendőre és dörzsöljük át a szennyezet felületet. Használhatunk pH semleges tisztítószert is. Kerülje a savas vagy lúgos hatású tisztítószerek használatát, mert súlyosan károsíthatják a felületet.

  • Öblítsük le tiszta vízzel a felületet, igény szerint ismételjük meg a lépéseket.

  • Szárítsuk meg a tiszta designbeton felületet. Ezt megtehetjük egy száraz ronggyal is, de a helyiség természetes szellőzése is segít ebben.

Erősebb foltok vagy erős szennyeződések esetén erősebb tisztítóoldatot vagy speciális tisztítószert szükséges használni (pl. Ecobeton Degreaser). A tisztítószert először mindig nem feltűnő helyen próbálja ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem károsítja a felületet. Ezenkívül fontos a védőlakkot rendszeresen karbantartani a mikrocement felületén (Ecobeton Steinfix 60), hogy megóvja azt a foltosodástól és a sérülésektől.


További információk

Az Ecobeton mikrocement rendszerekről további információt a weboldalunkon találsz, vagy érdeklődj nálunk:



Dobrocsi Gergely

+36 30 866 4886


beton@proseco.hu




205 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page