top of page

Designbeton - Fenntartható és természetközeli

Frissítve: 2023. jún. 1.

Fenntartható és természetközeli megoldás - betonból

Ugyan a beton természetes alapanyagokból készül, a gyártási folyamat karbonlábnyoma jelentős. Jó hír azonban, hogy ebben az iparágban 1-2 évtizede a kitermelést, gyártást és logisztikát érintő folyamatok terén számos új innovációt vezettek be a környezeti terhek csökkentésének érdekében, mint például bio anyagok felhasználása (sárgarépa) vagy a kibocsátott gázok újrafelhasználása, visszairányítása a gyártási folyamatokba. Szívből reméljük, hogy az innovációk népszerűsödése által az iparágban globálisan jelentős változások következnek majd be. Addig is gyárszinten és kivitelezői szinten tudunk lépéseket tenni annak érdekében, hogy Földünket óvjuk a környezeti terhektől.


Microbond, mint környezetbarát megoldás


Az Ecobeton vállalat Microbond designbeton termékeinek csomagolása azt fémjelzi, hogy a műanyag vödrök előállítása 90%-ban újrafelhasznált műanyag alapanyagból készül. Kartonpapíros csomagolásaik szintén újrahasznosított papírból készülnek és gyártáshoz használt alapanyagaik jelentős más egyéb gyártási folyamatokból származó értékes melléktermékek (pl. üvegliszt és márványpor). Ráadásul Ecobeton központi irodája papírmentes, üzemeltetéséhez pedig tiszta energiákat használ. További, a környezetvédelem irányába tett lépéseikről itt olvashattok:


További érvként felhozható a glettbeton rendszerek mellett, hogy az Ecobeton- ahogyan a nevéből is láthatjuk - kiemelten figyel a környezetvédelmi megoldásokra, így anyagaikat környezetbarát módon gyárták, a termékek pedig nem mérgezőek sem az emberekre, sem pedig környezetükre.


A designbeton rendszerek másik előnye, hogy 1-2 mm felhordásával olyan hatást kelt a bevont bútor, burkolat, mintha az tömör betonból készült volna, így a designbeton megoldásokkal kevesebb betont szükséges alkalmazni, mely nemcsak környezetkímélő, hanem a pénztárcabarát megoldás is egyben.Újrahasznosított habarcsos vödör - Ecobeton Microbond


Bontás - újrahasznosítás: mit igen és mit ne?


Az Európai Bizottság felmérései alapján az Európai Unióban keletkező hulladékok több, mint 30%-a az építőiparból származik. A régi épületek bontása, belső felújítások, átalakítások során keletkező építőipari törmelékek szelektálását és újrahasznosítását rendeletek szabályozzák (45/2004. [VII. 26.] rendelet), azonban mielőtt bontanánk, érdemes végiggondolni, hogy az adott bontási munka feltétlenül szükséges-e. Hogyan lehetne bontás és a környezet masszív terhelése nélkül megvalósítani az ötletem? Mutatjuk!


Trendek - Az uralkodó “R-ek” kora


Reduce - csökkentés: 10 m2-nyi, 10 cm rétegvastagságú látszóbeton fal elkészítéséhez 1 m3 (2,2 t-2,5t) beton alapanyagot használnak fel, míg ugyanezen hatás eléréséhez a Microbond glettbeton technológiával 0,05m3 kerül felhasználásra. Tehát a zsaluzottbetonrendszerek anyagfelhasználása 200x több, mint a designbeton megoldásoké.


Reuse - újrafelhasználás: Gondolkodtál már azon, hogy egy régi bútordarabodat felújítsd? Ha esetleg meguntad a régi konyhapultod színét vagy az étkezőasztalodat divatjamúltnak gondolod, akkor újítsd fel! Mikrocement bevonatos designbeton rendszereinkkel könnyedén új köntösbe bújtathatod jól bevált berendezéseid.

Felújíthatod akár megunt csempédet, amennyiben annak tapadása megfelelő, mikrocement bevonatainkat rádolgozzuk a meglévő burkolatodra az általad választott színvilágban. Mindezzel pedig elkerülheted a bontásból származó törmelékeket és az azzal kapcsolatos egyéb teendőket.


Repurpose - új cél hozzárendelése: régi raklapokból ágy vagy kerti bútor? Ismerős, ugye? Ha akad otthon olyan bútor, berendezés, amelyet már kidobnál, először használd a kreativitásod! Ha a fantáziád elindult, kísérletezhetsz magadnak is, de felkereshetsz profi kivitelező csapatokat is. Mi például a munkálatainkból megmaradt XPS lapokat nem dobtuk ki, hanem új célt rendeltünk hozzájuk. Régóta szerettünk volna egy nagy “betoncsészét” elkészíteni, hogy ékes dísze legyen telepünknek. Eszelősen hangzik elsőre? Lehet! Kreativitásunk határtalan, így az XPS lapok maradékait összeillesztettük, és a Microbond rendszer segítségével elkészítettük és azóta nagy sikernek örvend mind kollégáink, mind pedig ügyfeleink körében. A végeredmény önmagáért beszél, hogy tetszik?Felhasznált XPS elemek új élete

Amennyiben további kérdésed van akár a környezetvédelmi megoldásokat, módszereket, vagy a kreatív ötleteket illetően, keress minket bizalommal!


beton@proseco.hu

Tel: 06-30-866-4886 / 06-30-670-7675

KÖZPONTI RAKTÁR ÉS ÜGYINTÉZÉS:

2600 Vác, Gödöllői út 15.

Proseco Ipari Megoldások Kft


115 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page