top of page

Technológiai újítás az impregnálás terén designbeton esetében

Frissítve: 2023. jún. 1.

Designbeton: Technológiai újítás az impregnálás terén

Mennyire vízálló a designbeton? Használható-e konyhában, fürdőszobánan, zuhanyzóban? Mennyire tartós a védelem? Az impregnálási folyamat fontosságáról már korábban is írtunk, hiszen ez az a lépéssorozat, mellyel a látszóbeton felületeinket vízállóvá és ellenállóvá tudjuk tenni. Az impregnáláshoz két fő terméket alkalmazunk:


- Első lépésként az Ecobeton Cerbero Base-t használjuk, mely egy egykomponensű oldószermentes akril alapozó. Biztosítja a mikrocement bevonatok folt-és vízállóságát, kémiai behatásokkal szembeni védelmét. Teljes mértékben UV-álló, nem sárgul, növeli a mikrocement felületek vízzel és kémiai behatásokkal szembeni ellenállóságát. Felvitele mikroszálas hengerrel, ecsettel, alacsony nyomású kerti permetezővel, vagy úgynevezett Snappy segítségével történik.


- Második lépésként a kétkomponensű Ecobeton Cerbero Sealer-t alkalmazzuk, mely egy vízbázisú poliuretán impregnálószer a Microbond és Ercole rendszerekhez. Konyhapultok, fürdőszobák és egyéb víznek, gyalogos forgalomnak kitett felületek impregnálására alkalmazzuk. A termék különleges tulajdonsága, hogy UV-álló, magas víz-, olaj-és vegyszerállóságú, karcálló, és idő és UV hatására sem sárgul. A termék felvitele mikroszálas hengerrel vagy Snappy-vel történik.


A Cerbero Base és Cerbero Sealer kettős védeme egy komplex védőbevonat rendszert képez, mely növeli a mikrocement bevonat tartósságát, megvédi azt a kopástól, karcolásoktól és ellenáll az olajoknak és más savas, lúgos anyagoknak.

Vízálló, vízlepergető beton felület

Funkcionalitás, esztétika és könnyű alkalmazás


Víz-és "partyálló": minden háztartásban megtalálható a kávé, kóla, citrom, bor és a ketchup is. Ártalmatlannak hangzanak, valójában pedig kémiailag nagyon agresszívak és ha az adott foltot 72 óra elteltével takarítjuk le látszóbeton felületünkről, a mikrocement rendszer védelme csökken és az anyag mélyre képes hatolni, foltot hagyva maga után. A fentebb említett Cerbero Base és Cerbero Sealer impregnálószerek megfelelő alkalmazásával biztonságos védelmet kapunk nedvességnek kitett mikrocement területeken, mint például fürdőszoba, konyha.


Karc-, kopás-és horzsolásálló: impregnált, védőbevonattal ellátott felületek jól állják a karcokat, horzsolásokat és kopásokat, így nem kell attól tartanunk, hogy egy átlagos háztartásban előforduló véletlen sérülések miatt designbeton bevonatunk tönkremegy. Házikedvencünk karmai, a szék lábai, a leeső (nem túl nehéz) tárgyak nem veszélyeztetik a glettbeton felületek épségét és esztétikus kinézetét, azonban itt is az elővigyázatosságra hívnánk fel a figyelmet: úgy kell óvni a mikrocement felületeket, ahogyan a svéd padlót, laminált padlót, parkettát, csempét vagy a kővel burkolt felületeket.


Színtelen: mikrocement bevonatok esetén elengedhetetlen termékattribútum, hogy a impregnálószer ne változtassa meg a designbeton színét. Az impregnálószerek esetében kétféle termékváltozat elérhető: fényes és matt, azonban tapasztalataink alapján elmondható, hogy a matt impregnálószerek alkalmazásával a mikrocement sex appeal-jei, a kézzel készített egyedi motívumok, struktúrák sokkal inkább érvényesülnek, mint a fényes impregnálószerek esetében.


Fokozott gyalogos-vagy járműforgalomnak kitett felületek esetén: amennyiben kültéri vagy beltéri beton felületen fokozott gyalogos-vagy járműforgalom várható (közületek, iskolák, óvodák, irodaházak, parkolóházak stb.), a Gi.Gi. Sealer impregnálószerünk használatát javasoljuk. Miért igényelnek a garázsok más impregnálási módszert, mint a beltéren alkalmazandó társaik? Vegyünk példaként egy mélygarázst, ahol betonpadló található, de nem kültéri, speciális impregnálószert alkalmaznak. Az autók gumiabroncsai felmelegszenek, különösen autópálya sebesség után felforrósodnak, és ha az autót leparkolják a garázsban, az abroncsok hőjét átveszi a beton bevonat. Ahogyan a gumik kezdenek lehűlni, úgy a gumiabroncs zsugorodásnak indul, és magával húzza a beton bevonat impregnált rétegét, ezáltal a védelmi rendszer megsérül, mikrorepedések alakulnak ki a felületen és az impregnálás idővel eltűnik a felületről. A Gi.Gi. Sealer használatával a beton felület kifejezetten jól tűri a járműforgalmat, autók és ipari gépjárművek egyaránt közlekedhetnek rajta.


Környezetbarát: nem utolsósorban a környezeti és egészségügyi fenntarthatóság elengedhetetlen tulajdonság az Ecobeton vállalat víziója és missziója szerint. Az Ecobeton termékek többsége VOC (illékony és szerves vegyületek) mentes, és rövidtávú célja, hogy minden termék VOC tartalma nulla legyen. Oldószermentes tartalmuknak köszönhetően gyermek-és környezetbarát termékek.

Az Ecobeton folyamatosan fejleszti termékeit a jobb minőség és a környezettudatosság jegyében. Termékeink csomagolása újrahasznosított papírból, műanyagból készül és arra kérjük partnereinket, hogy a hulladékkezelés tekintetében ők is felelősen járjanak el. A környezetvédelem közös érdekünk és büszkék vagyunk arra, hogy parnereink számára is ugyanolyan fontos szempont, mint a vállalat vezetése számára.


100% UV-álló: A napsugárzás által az átlátszó védőbevonatok megsárgulnak. Az epoxy gyantákat ez a probléma különösképp fenyegeti, és ezért sokszor alkalmatlannak bizonyulnak a designbeton bevonatunk védelmére, még akkor is, ha nem sárguló gyantát, például poliuretánt alkalmazunk, mindenképp javasolt, hogy UV-álló legyen és megőrozze a mikrocement bevonatok színét. A színváltozás kültéren teljesen nem kerülhető el: ahogyan a fa és más anyagok esetében, melyek a nap lagnagyobb részében tartós napsugárzásnak vannak kitéve, fakóbbá válhatnak, mint azok a részek, melyek védettebbek a tartós nap-és UV sugárzástól.Fejlesztéseink, a designbeton új innovációja

Amennyiben nedvességnek, folyadékoknak kitett mikrocement felületeinket (például designbeton konyhapult, étkezőasztal, fürdőszoba) erős mechanaikai behatás éri és a problémát nem orvosoljuk időben, úgy a felületeken folt alakul ki, hiszen a impregnált mikrocement rendszer megsérül és a nedvesség, folyadék behatol a rétegek mélyébe, vízkeretes foltot hagyva maga után.


Az Ecobeton 2021-es év egyik innovációja egy újítás, Az Ecobeton 2021 évi konferenciáján egy olyan innovációt mutatott be, mellyel megvédi a sérült felületeket a víz okozta foltosodástól.


Kísérlet: az impregnált mikrocement táblák találkozása karc okozta sérüléssel és vízzel


A kísérletünket két designbeton mintatáblán készítettük, egy minden háztartásban megtalálható folyadékkal, csapvízzel teszteltünk. A felületet erős mechanikai behatásnak vetettük alá: pengével mély sérülést vágtunk a felületen, mély sérülést ejtve a designbeton felületen.


Hisszük, hogy a háztartásokban ilyen mértékű sérülés csak ritkán történik, a fejlesztéseink sikerességének ellenére is azt javasoljuk, hogy olyan körültekintően bánjanak a designbeton felületekkel, mint ahogy a svéd padlót, laminált padlót, parkettát, csempét vagy a kővel burkolt felületeket óvjuk.

Hidrofobizáló réteg mikrocementen teszt1


Egy óra elteltével láthatjuk, hogy a karcolás melletti részen mindkét teszttábla esetében megkezdődött a megsérült védőbevonatrendszer nedvességfelvétele, az első tábla esetében jelentős mértékben, míg az új technológiával kevésbé.

Hidrofobizáló réteg mikrocementen teszt2

24 óra elteltével...

A két tábla 24 órát száradt szobahőmérsékleten. Jól látható a két tábla közötti különbség: az új technológiával kezelt felületen a sérülés körül a folt nem hagyott nyomot, míg a bal oldali képen, a régebbi technológiát alkalmazva vízkeretes pecsét maradt a felületen.

Hidrofobizáló réteg mikrocementen teszt3


A fent bemutatott innováció olyan egyedülálló termékfejlesztés, ami kiemeli az Ecobeton designbeton rendszereket a versenytársai közül.


Teszteredménynek más anyagokat illetően

További teszteredményeket, ami más egyéb anyagokat illet, az alábbi táblázatokban ismertetjük:

Ecobeton impregnálószerek

Ecobeton impregnálószer táblázat

Ecobeton impregnálószer táblázat - vegyszerállóság

Ecobeton impregnálószer táblázat, vegyszerállóság 24 óra elteltével

Felhívnánk még egyszer a figyelmet arra, hogy érdemes úgy bánni a mikrocement betonglett felületeinkkel, mint ahogyan a svéd padlóval laminált padlóval parkettával, csempével vagy a kővel burkolt felületekkel szokás, hogy elkerüljük a kisebb-nagyobb esztétikai hibákat és azok következményeit.


További információkért a designbeton rendszerek alkalmazásával vagy impregnálási folyamatokkal kapcsolatban keressen minket bizalommal!


ÉRTÉKESÍTÉS ÉS KIVITELEZÉS:

Tel: 06-30-866-4886 / 06-30-670-7675

KÖZPONTI RAKTÁR, ÜGYINTÉZÉS ÉS MINTAFELÜLETEK:

2600 Vác, Gödöllői út 15.

Proseco Ipari Megoldások Kft134 megtekintés0 hozzászólás

תגובות


bottom of page